Neuroreflexologie is een specialisatie m.b.t. reflexologie en werkt rechtstreeks door op het centraal zenuwstelsel, waardoor nog efficiënter acute pijnen en chronische pijnen verlicht kunnen worden. Het is een bijzondere techniek en behandelwijze ontstaan vanuit de voetreflexologie.
In de ontwikkeling van reflexologie in Europa was het Heilpraktiker Walter Fronenburg die zich bezighield met het verfijnen en uitbreiden van de reflexzones en punten op de voet. Hij voegde er punten aan toe die het centraal zenuwstelsel beïnvloeden. Via het ruggenmerg dat zich in de wervelkolom bevindt, gaan de zenuwbanen naar de organen, spieren en oa. het spijsverterings-, ademhaling-, en hormonaal systeem. Als er een blokkade op een van deze zenuwbanen bevindt kan het verschillende soorten klachten veroorzaken.
Tijdens de behandeling worden volgens een nauwkeurig systeem de zenuwbanen bewerkt en zo de blokkade opgespoord. Dit gebeurt door het uitoefenen van druk (bot op bot) gedurende een bepaalde tijd vast te houden. Wanneer een zenuw geblokkeerd is kan dit zeer pijnlijk zijn. De duur van de pijn tijdens het aandrukken, zegt iets over de toestand van de betreffende zenuw.
Het doel van neuro-reflexzonetherapie is de zenuw aan te zetten door het innerveren van de betreffende zenuwbanen om informatie weer door te laten stromen, waardoor het lichaam de kans krijgt de balans weer te herstellen.
Deze vorm van reflexzonetherapie kan afzonderlijk of samen met de voetreflexmassage worden uitgevoerd.
De therapie is zeer doeltreffend. In de meeste gevallen ervaren mensen na één behandeling al onmiddellijk een verbetering. Echter, hoe langer de pijn aanwezig is hoe meer tijd het zal vragen om de pijn te laten verdwijnen.
Indicaties om neuroreflexologie toe te passen:
Aandoeningen van de wervelkolom:
– spit, lage rugpijnen, ischias
– hernia
– klapvoet
– whiplash
– nek, schouder en armklachten
– slapen van armen en benen (paraesthesie)
Aandoeningen van de perifere gewrichten:
– carpaaltunnelsyndroom
– tennisarm, golf- of muisarm
– meniscusklachten
– gewrichtscysten
– arthrose
– heup- en knieslijtage
Aandoeningen rondom het hoofd:
– hoofdpijn, migraine
– tinnitus, Ménière
– glaucoom (groene staat)
– haaruitval (kringvormig)
– sportblessures
– verrekking, kneuzing, verstuiking
– spierscheuring
Orgaanaandoeningen:
– maag, darmproblemen, geprikkelde darm, diarree, obstipatie, aambeien
– beklemming op het hart en ademhalingsproblemen
– gordelroos, pijnlijke ribzenuwen
– blaas- en baarmoederverzakking
– bekken- en menstruatieklachten
– orgaansystemen
– kinderwens
– herseninfarct
– hartinfarct